Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Ντοκιμαντέρ Κυβέλη Αδριανού


https://www.youtube.com/watch?v=Mt1mG5xhb68

Ντοκιμαντέρ Κυβέλη Αδριανού
Μιλώντας με μορφές του αιώνα: Κυβέλη | Αποσπάσματα

Αποσπάσματα από την εκπομπή "Μιλώντας με τις μορφές του αιώνα"  Το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016 στο Τρίτο Πρόγραμμα και στο πλαίσιο της σειράς «Μιλώντας με μορφές του αιώνα - Οι συνεντεύξεις του Αλέκου Λιδωρίκη», μεταδόθηκε η δραματοποιημένη συνέντευξη του Έλληνα δημοσιογράφου με τον με την μεγάλη πρωταγωνίστρια του Ελληνικού Θεάτρου, την Κυβέλη. 

Ο Αλέκος Λιδωρίκης από μικρό παιδί γνώριζε την Κυβέλη, παρακολουθούσε τις παραστάσεις της , τη χειροκρότησε και σε έργα του πατέρα του, συμπορεύτηκε με τα παιδιά της και αργότερα είχε ο ίδιος, στα έργα του, πρωταγωνίστριες τις κόρες της, τη Μιράντα Μυράτ και την Αλίκη Νορ. Ως δημοσιογράφος είχε μιλήσει πολλές φορές μαζί της αλλά το 1962 της ζήτησε μια «εφ΄όλης της ύλης» και «εκ βαθέων» συνέντευξη-εξομολόγηση, αφήγηση της ζωής της.   

  Η συνέντευξη αυτή, που δημοσιεύτηκε σε τρεις ολοσέλιδες συνέχειες, δίνει ανάγλυφα τη χάρη, τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια της μεγάλης κυρίας του ελληνικού θεάτρου. «Δεν έκρυψα ποτέ τα χρόνια μου… Και μη δειλιάζετε και σεις να τ΄αναφέρετε. Είμαι 75 χρόνων. Γεννήθηκα το 1888.»  Έτσι αρχίζει να μιλάει στον Αλέκο Λιδωρίκη η γυναίκα που «συνέτριψε» το χρόνο. 

Θέατρο –οικογένεια- πολιτική: είναι οι τρεις πτυχές της ζωής της .  Και η Κυβέλη, η κόρη του παπουτσή, μιλάει για τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το πρώτο φτερούγισμά της για το θέατρο, για την τύχη της και τις πρώτες αγάπες.  Όμως ο άστρο της Κυβέλης έλαμψε και στην Πολιτική. Η θεά των Βενιζελικών και αργότερα κυρία Πρωθυπουργού , κυρία Γεωργίου Παπανδρέου κουβεντιάζει με τον Αλέκο Λιδωρίκη για την Μαρίκα Κοτοπούλη και τους βασιλικούς, για τον «πλατωνικό» της έρωτα με τον Βενιζέλο, για τη ζωή της με τον Γεώργιο Παπανδρέου.  «Ποτέ μου δεν υπάκουσα στα κέφια και στα νεύρα κανενός. Έκανα αυτό που πίστευα-καλά ή κακά-πως είναι το σωστό»

Στο ρόλο της Κυβέλης, η κόρη της και μεγάλη πρωταγωνίστρια του Ελληνικού θεάτρου Μιράντα Μυράτ.   Στο ρόλο του Αλέκου Λιδωρίκη , ο Ανδρέας Μπάρκουλης Μουσική Επιμέλεια:  Πλάτων Ανδριτσάκης   Ραδιοσκηνοθεσία :  Αλέξης Μίγκας Παραγωγή:  Δημήτρης Φραγκουδάκης Επιμέλεια εκπομπής:  Μάρα Καλούδη

Lamrini T.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες

10 δημοσιευμένα (1) 1933 (1) 1956 (1) 1978 (1) 20 αναρτήσεις (1) 25.3.56 (1) Αγάπησα (2) Αλέκος Αλεξανδράκης (2) Αλέκος Λιδωρίκης (2) Αλέξανδρος Μυράτ (1) Ανδρέας Μπάρκουλης (2) απόσπασμα (1) αρχική ανάρτηση (1) αρχική σελίδα (1) αφιέρωμα (1) Βάνα Φιλιππίδου (2) Βασίλης Λογοθετίδης (1) βιογραφία (9) γάμος (1) Γεώργιος Παπανδρέου (2) Γιάννης Γκιωνάκης (1) Γιώργος Παππάς (7) γράμμα (1) γραφικός χαρακτήρας (1) δράμα (1) εγγονή (2) εγώ (1) Ελένη Χατζηαργύρη (2) εφημερίδα (1) Ζωρζ Σιμενόν (1) Η άγνωστος (5) Η εχθρά (2) η Νέα Σκηνή (1) η τρελλή του Σαγιώ (1) ηθοποιός (2) θάνατος (2) θέατρο (5) Θεοδωρίδη (1) Θεοχάρη (1) θιασάρχης (1) ινστιτούτο ΚΥΒΕΛΗ (1) κόρη (1) Κυβέλη (41) Κυβέλη Αδριανού (2) Κυβέλη ηθοποιός (3) Κυβέλη Θεοχάρη (2) Κωνσταντίνος Χρηστομάνος (1) Κώστας Θεοδωρίδης (1) Λαμία (1) Λάμπρος Κωνσταντάρας (2) Λίμπερτυ Μπαρ (1) Μαιγκρέ (1) Μαίρη Χρονοπούλου (1) Μάρθα Καραγιάννη (1) Μαρίκα Κοτοπούλη (2) μητέρα (1) Μήτσος Μυράτ (2) Μιράντα (4) Μυράτ (1) νεκροταφείο (1) ντοκυμανταίρ (1) ξένη ταινία (1) Ο κακός δρόμος (1) Οι χαρές της οικογένειας (1) οικογένεια (2) παιδιά (3) Παπανδρέου (1) παράσταση (1) ράδιο (1) σειρά (1) σήριαλ (1) συνέντευξη (2) Σύρος (1) ταινία (5) τάφος (1) τηλεώραση (2) το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας (2) υπογραφή (2) Φιλίπ Εριά (1) φώτο (1) φωτογραφία (5) google (1) H Άγνωστος (1) Kyveliactress.blogspot.com (1) Lamprini T. (1) Lamprinin T. (1) Liberty Bar (1)